Coming_logo-nov-2023-v4
E E
Upravljanje IT operacijama
E E
Razvoj aplikacija i DevOps
E E
Infrastruktura i workplace
E E
Managed usluge
E E
Cloud rešenja
E E
Aplikativna rešenja
E E
Rešenja za bezbednost
E E
Monitoring rešenja
E E
Mikroservisi
E E
Infrastruktura

CLOUD PO MERI

Svetska rešenja za efikasno, bezbedno i mobilno poslovanje

Coming_logo-nov-2023-v4

XDR – Extended detection and response

Visoko sofisticirani sajber napadi predstavljaju veoma ozbiljnu pretnju po poslovanje preduzeća i mogu dovesti do značajnih poremećaja sa dalekosežnim ekonomskim i pravnim posledicama. Iz tog razloga, preduzeća danas pribegavaju naprednim sistemima za zaštitu koja nadograđuju tradicionalna rešenja i pružaju sveobuhvatan pristup otkrivanju pretnji i napada.

Šta je XDR?

Extended detection and response (XDR) predstavlja koncept sajber bezbednosti koji ima za cilj da obezbedi sveobuhvatniji pristup prevenciji, detekciji i odgovoru na pretnje putem integracije i korelacije informacija iz više bezbednosnih komponenti. Kao evolutivni korak napred u odnosu na EDR (Endpoint Detection and Response) rešenja, XDR obezbeđuje vidljivost celokupne infrastrukture: osim vidljivosti endpoint uređaja, omogućava prikupljanje i korelaciju informacija sa mrežnih uređaja, rešenja za email zaštitu, cloud okruženja, IoT uređaja itd.

XDR rešenja se najčešće primarno fokusiraju na jednog vendora i u odnosu na SIEM (Security Information and Event Manangement) rešenja imaju nešto manju mogućnost integracije, ali zato pružaju proaktivan i automatizovan odgovor na pretnje, uz manji angažman ljudskih resursa.

Jednostavnije i efikasnije

Implementacijom XDR rešenja postiže se i poželjna simplifikacija robusnih sistema zaštite. XDR zamenjuje veliki broj različitih security rešenja i obezbeđuje centralizovano upravljanje bezbednosnim izazovima. Na taj način XDR rešenja povećavaju efikasnost sistema, istovremeno umanjujući njegovu kompleksnost.

Ključne karakteristike XDR rešenja obuhvataju:

  • Integraciju podataka iz različitih bezbednosnih alata i izvora (endpoint, mreže, email, cloud).
  • Analitiku i korelaciju za identifikaciju obrazaca i anomalija u podacima. 
  • Automatizaciju i orkestraciju za brzo reagovanje na bezbednosne incidente.
  • Skalabilnost koja omogućuje primenu u složenim IT okruženjima.
  • Podršku za cloud okruženja.

 

Važno je napomenuti da iako XDR nudi sve ove prednosti, njegova efikasnost zavisi od pravilne implementacije, konfiguracije i upravljanja. Coming tim vam zato stoji na raspolaganju za projektovanje, dizajn, implementaciju i podršku za XDR rešenja mnogobrojnih vendora.

Kontaktirajte nas:

Ukoliko ste zainteresovani za neku našu uslugu/rešenje ili imate bilo kakvih pitanja, nedoumica ili želite da nam pošaljete neki predlog, slobodno nas kontaktirajte. Vrlo rado ćemo Vam pomoći i odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Popunite kontakt formu ispod ili nam se javite

Saglasnost