Coming_logo-nov-2023-v4
E E
Upravljanje IT operacijama
E E
Razvoj aplikacija i DevOps
E E
Infrastruktura i workplace
E E
Managed usluge
E E
Cloud rešenja
E E
Aplikativna rešenja
E E
Rešenja za bezbednost
E E
Monitoring rešenja
E E
Mikroservisi
E E
Infrastruktura

CLOUD PO MERI

Svetska rešenja za efikasno, bezbedno i mobilno poslovanje

Coming_logo-nov-2023-v4

Hyper-Converged Infrastructure (HCI)

Hiper-konvergentna infrastruktura (Hyper-converged infrastructure, HCI) je moderan pristup arhitekturi data centra i predstavlja objedinjen sistem koji u okviru jedne, softverski definisane platforme virtuelizuje sve elemente tradicionalnog data centra: storage, hypervizor (računare), mrežu i menadžment. Cilj HCI je da pojednostavi upravljanje data centrom, poboljša skalabilnost i unapredi korišćenje resursa, u skladu sa potrebama korisnika, uz smanjenje operativnih troškova.

HCI omogućava daljinsko konfigurisanje resursa pomoću konzole, što omogućava promenu konfiguracije u zavisnosti od aktuelnih potreba. Drugim rečima, HCI objedinjuje sve prednosti public clouda sa privatnošću i kontrolom tradicionalnog data centra.

HCI – Ključne komponente
i karakteristike

Integrisane komponente hiper-konvergentne infrastrukture uključuju:

 • Računare: HCI integriše računarske resurse u obliku virtuelizovanih servera. Svaki serverski čvor doprinosi procesorskoj snazi i memoriji celokupne infrastrukture.
 • Skladišta: HCI kombinuje resurse za skladištenje u zajednički skup koji se često zasniva na principima softverski definisanog skladištenja (SDS).
 • Umrežavanje: Uključene su komponente za umrežavanje da bi se olakšala komunikacija između čvorova i obezbedila povezanost sa spoljnim mrežama.

Softverski definisano skladištenje i umrežavanje omogućavaju centralizovano upravljanje i automatizaciju infrastrukturnih komponenti.

Najvažnije karakteristike HCI:

 • Virtuelizacija: osnovna tehnologija koja uključuje hipervizore (kao što su VMvare vSphere, Microsoft Hiper-V ili KVM) za kreiranje i upravljanje virtuelnim mašinama na integrisanim računarskim resursima
 • Scale-Out arhitektura: HCI je dizajniran za horizontalno skaliranje dodavanjem dodatnih čvorova, uz kolektivno skaliranje računarskih, memorijskih i mrežnih resursa u skladu sa rastućim zahtevima okruženja
 • Menadžment i orkestracija: HCI obezbeđuje centralizovane interfejse za upravljanje ili konzole za administratore koji konfigurišu, nadgledaju i upravljaju celokupnom infrastrukturom
 • Efikasno skladištenje: HCI platforme uključuju funkcije kojima se optimizuje skladištenja
 • Visoka dostupnost i otpornost: podaci se često distribuiraju i repliciraju na više čvorova, čime se smanjuje smanjujući uticaj potencijalnih hardverskih kvarova
 • Pojednostavljeno skaliranje: novi čvorovi se mogu dodati bez ometanja postojećih operacija, a infrastruktura automatski integriše nove resurse
 • Smanjenje troškova: HCI eliminiše potrebu za odvojenim, namenskim komponentama za računare, skladištenje i umrežavanje (dovoljni su samo standardni x86 serveri)
 • Fleksibilnost i prilagodljivost: HCI obezbeđuje potrebnu fleksibilnost za pokretanje različitih radnih opterećenja, od tradicionalnih do modernih kontejnerskih aplikacija

Preporučena HCI rešenja

U projektima za svoje klijente Coming koristi širok spektar HCI rešenja,od kojih su najpopularniji:

 • vSAN (VMware vSphere Storage Area Network) – ključni element HCI infrastrukture koji radi kao softverski definisano rešenje za skladištenje i usko je povezano sa vSphere hipervizorom. Sa HCI klasterom, vSAN rešenje eliminiše potrebu za kupovinom odvojenih sistema za skladištenje podataka i omogućava kreiranje, skalabilne, pouzdane storage infrastrukture visokih performansi.
vmw-icon-vsan-rgb-vert-600x350
 • Nutanix – revolucionarno rešenje za upravljanje IT infrastrukturom. Nutanix neprimetno integriše računarske, memorijske i mrežne resurse u jedinstvenu softverski definisanu platformu. Nudi skalabilno i fleksibilno okruženje koje se lako prilagođava potrebama kompanije. Uz jednostavno upravljanje, unapređene performanse i agilnost, omogućava organizacijama da svojim korisnicima pruže besprekorno iskustvo na vebu. Može da se koristi na više hipervizora, kao što su EXS, Hyper-V i AHV.
 • VxRail – komponenta HCI dizajnirana da pojednostavi i ubrza IT implementaciju. Obezbeđuje kompletno „ključ u ruke“ rešenje, koje je prethodno konfigurisano i optimizovano za različita radna opterećenja, uključujući veb sajtove. VxRail obezbeđuje besprekornu integraciju sa Vmware softverom, što omogućava efikasno upravljanje i orkestaciju virtuelizovanih okruženja.
vxrail

Kontaktirajte nas:

Ukoliko ste zainteresovani za neku našu uslugu/rešenje ili imate bilo kakvih pitanja, nedoumica ili želite da nam pošaljete neki predlog, slobodno nas kontaktirajte. Vrlo rado ćemo Vam pomoći i odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Popunite kontakt formu ispod ili nam se javite

Saglasnost