AGAR – Univerzalni autonomni poljoprivredni robot

Kroz kombinaciju tehnologije i znanja o poljoprivredi, roboti omogućavaju efikasniju, precizniju i održiviju proizvodnju hrane. Kako je AGAR suštinski univerzalna robotska platforma, pored poljoprivrede njegova namena može biti prilagođena i drugim industrijama

Poljoprivredni roboti predstavljaju autonomne ili poluautonomne uređaje koji obavljaju razne zadatke u poljoprivredi, olakšavajući teške fizičke poslove i povećavajući efikasnost proizvodnje. Ovi roboti se razvijaju koristeći napredne tehnologije kao što su veštačka inteligencija, mašinsko učenje, senzori visoke preciznosti i satelitsko pozicioniranje i navigaciju. Predstavljaju revoluciju u poljoprivredi, transformišući način na koji se hrana proizvodi. Kroz kombinaciju tehnologije i poljoprivrednog znanja, ovi roboti omogućavaju efikasniju, precizniju i održiviju proizvodnju hrane. Trenutno tržište poljoprivrednih robota je u začetku. Uglavnom se razvijaju poljoprivredni roboti specifične namene gde roboti obavljaju samo jednu delatnost (branje, prskanje, sadnju…).

COMING Computer Engineering je rešenje tog problema video u razvoju u potpunosti električnog univerzalnog poljoprivrednog robota koji će upotrebom nastavaka za preciznu poljoprivredu (orezivanje vinograda, lasersko uništavanje korova…) kao i upotrebom tradicionalnih poljoprivrednih nastavaka koji se već koriste na traktorima, malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima omogućiti robotizaciju delatnosti koje obavljaju. Realizacija projekta AgAR – Universal Agriculture Autonomous Robot, u saradnji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Nišu, započeta je 14.02.2022. godine i do sada su razvijena 2 prototipa. Trenutno je u razvoju finalni prototip i očekuje se da komercijalna verzija robota kupcima bude dostupna od 01.01.2024. godine.

Agar-2

Karakteristike robota:

Battery swap tehnologija, koja omogućava brzu zamenu baterije, sa tri paketa baterija pruža mogućnost autonomije od 24 sata. Ono što AgAR-a razlikuje od svih trenutno dostupnih robota na tržištu je promena klirensa odnosno promena visine platforme od tla. AgAR je sposoban da za kratko vreme promeni klirens od 115 do 750mm i da se tako prilagodi različitim poljoprivrednim kulturama kao i obavljanju različitih delatnosti na različitim visinama. Pored stabilnosti, promena klirensa mu omogućava upotrebu tradicionalnih priključnih mašina bez upotrebe hidraulike. Automatskim podizanjem i spuštanjem cele platforme održava se optimalna pozicija za rad. AgAR pokreću motori velike snage (4 motora od 1.5kw) uz maksimalnu  brzinu od 1.8m/s i nosivost od 500 kilograma.

Agar-3

Razvoj ovog inovativnog proizvoda odvija se u Naučno-tehnološkom parku Niš, a finansijski je podržan od strane Fonda za inovacionu delatnost iz Pretpristupnih fondova Evropske unije i budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i kroz program StarTech, koji finansira Philip Morris u Srbiji, a sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni razvoj (NALED).

Više o samom proizvodu i njegovim specifičnostima možete pronaći na sajtu AGAR-a https://agarrobot.com/

Kako do rešenja

Kako biste počeli sa korišćenjem poslovnih rešenja u COMING cloud-u potrebni su vam pristupni uredjaji (bilo koji uredjaji koje koristite u poslovanju – desktop, laptop računari, tableti, mobilni uredjaji…) i internet konekcija.

Konsultacije su neophodne kako bismo definisali cenu implementacije rešenja za vaše potrebe. Za konsultacije popunite formu desno.

Kontaktirajte nas

Ko ste Vi i kako možemo da vam pomognemo?

Ime i prezime (obavezno polje)

Email adresa (obavezno polje)

Kompanija (obavezno polje)

Kontakt telefon

Postavite pitanje