Coming_logo-nov-2023-v4
E E
Upravljanje IT operacijama
E E
Razvoj aplikacija i DevOps
E E
Infrastruktura i workplace
E E
Managed usluge
E E
Cloud rešenja
E E
Aplikativna rešenja
E E
Rešenja za bezbednost
E E
Monitoring rešenja
E E
Mikroservisi
E E
Infrastruktura

CLOUD PO MERI

Svetska rešenja za efikasno, bezbedno i mobilno poslovanje

Coming_logo-nov-2023-v4

SAP – infrastrukturna podrška

SAP, skraćenica za „Systems, Applications and Products“ proizvod je nemačke multinacionalne softverske korporacije SAPSE koja još od 1972. godine razvija softver za upravljanje poslovnim operacijama i odnosima sa klijentima

SAP zauzima dominantnu poziciju na tržištu alata za planiranje resursa preduzeća (Enterprise Resource Planning, ERP), pomoću kojih se sprovodi integracija različitih poslovnih funkcija u jedan jedinstven sistem.

SAP igra ključnu ulogu u automatizaciji i optimizaciji poslovnih procesa preduzeća, pomažući im da ostanu konkurentni u digitalnom poslovnom okruženju koje se brzo razvija.

Tehnologija

SAP ERP je skup integrisanih aplikacija koje pomažu organizacijama da upravljaju osnovnim poslovnim procesima, uključujući finansije, nabavku, proizvodnju, lanac snabdevanja, ljudske resurse i još mnogo toga. Softver je razvijen na sopstvenom programskog jeziku kompanije (ABAP), a najnovija generacija SAP-a je S/4HANA (u upotrebi je još i SAP ERP 6, nadograđena verzija SAP R/3). 

Oznaka R u nazivu softvera (SAP R/3) označava „Real Time Processing“ (obrada u realnom vremenu), dok se numerička oznaka 3 odnosi na „3-tier“ platformu koja uključuje:

 • Bazu podataka
 • Aplikativni server
 • Klijent (GUI)

SAP je razvio i sopstvenu bazu podataka visokih performansi po imenu HANA. Prednost ove baze leži u „In-memory“ arhitekturi, koja omogućava obradu velikih količina podataka u realnom vremenu, u najkraćem mogućem vremenu (obrađuje podatke pohranjene u RAM memoriji, koja je višestruko brža od memorije na disku).

Struktura i implementacija

Osnovni SAP moduli uključuju:

 • FI (Finance) – Finansijsko računovodstvo (finansijske transakcije, računovodstvo i izveštavanje)
 • CO (Controlling)  – Kontroling (upravljačko računovodstvo i interno izveštavanje)
 • MM (Materials Management)  – Upravljanje materijalima (nabavka, zalihe i logistika)
 • PP (Production Planning) – Planiranje proizvodnje
 • SD (Sales and Distribution) – Prodaja i distribucija
 • HR (Human Resources) – Ljudski resursi (uključujući platni spisak i upravljanje osobljem)
 • HCM (Human Capital Management) – Upravljanje ljudskim kapitalom
 • QM (Quality Management) – Upravljanje kvalitetom

Pored HANA baze podataka sledeće generacije, koja omogućuje obradu podataka u realnom vremenu i pojednostavljeno korisničko iskustvo, SAP nudi rešenja za poslovnu analitiku (BI), upravljanje odnosima sa klijentima (CRM), kao i različita rešenja prilagođena potrebama različitih industrija (proizvodnja, maloprodaja, zdravstvo, komunalne usluge itd.). Takođe, SAP softver je dizajniran da se neprimetno integriše sa drugim sistemima i aplikacijama, kao i u cloud okruženje, što dodatno poboljšava njegovu upotrebnu vrednost.

Domeni ekspertize

Coming svojim klijentima obezbeđuje sledeće usluge u domenu sa SAP infrastrukturne podrške:

 • Postavljanje, nadogradnja i konfigurisanje baze podataka za SAP HANA Cloud
 • Upravljanje i izvršavanje ključnih zadataka tehničke administracije i konfiguracije, migracija postojećih rešenja na novo okruženje, monitoring, backup, recovery
 • Bezbednost SAP sistema i postavljanje koncepta autorizacije u SAP poslovnim rešenjima
 • Edukacija i obuka SAP timova

Kontaktirajte nas:

Ukoliko ste zainteresovani za neku našu uslugu/rešenje ili imate bilo kakvih pitanja, nedoumica ili želite da nam pošaljete neki predlog, slobodno nas kontaktirajte. Vrlo rado ćemo Vam pomoći i odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Popunite kontakt formu ispod ili nam se javite

Saglasnost